WarHammer könyvek magyarul

Horus Heresy: Hórusz felemelkedése

2018. október 28. 22:16 - Wariáció

Elsőre más szemszögből akartam leírni ezt a beszámolót, és el is kezdtem. Indokolatlanul sokat írtam, nagyon belemászva a sztoriba. Na ezt nem teszem többet, állítottam a látószögön egyet. 

Magát a könyvet Dan Abnett írta, aki egy amolyan házi írója a Games Workshopnak. Szóval terjedelmes az életműve. Az írási stílusa lendületes, magával ragadóak a leírásai ütközetekről és helyszínekről egyaránt. A főbb szereplők jellemábrázolásai számomra megfelelően sikerültek, nem nagyon akadtak 1 dimenziós karakterek (Iacton Qruze aki öreg és motyog). Pozitív szempontból ki tudnám emelni Ignace Karkasy karakterét (lecsúszott memorátor). Az astartes harcosok egy része érdekes megvilágításba került. A főszereplő astartesek közül Loken és Torgaddon vannak egyértelműen kidolgozva, Abaddon és Aximand helyenként díszletek csupán. Mindannyian erősen hisznek a császár igazában és hát igazuk van mert ők a badass motherfucker astartesek és minél inkább idegen egy kultúra, nekik annál jobban van igazuk. 

Kis filozófiai mélység is van a könyvben, szájbarágósan hogy észrevegyük, de tagadhatatlan a léte. Vajh az astartes egy eszköz, tárgy ami elviszi az ura igazát és a nevében megtör minden ellenállást, vagy “csak” egy fejlett ember? Aki lehet hogy már annyira nem is ember mint aki ellen harcol...

És a Hadúr. Lojális, szilárd, testvér, apafigura... és őrlődő hadvezér. Ami fura, ő koordinálja a komplett hadjáratot. A saját flottája a 63. -> legalább 63 flottát irányít egyszerre. Igazság szerint jóval több flottáról van szó. Ez a rész valami módon csiszolásra szorult volna, kissé lehetetlen feladatnak tűnik. 

A könyv fizikálisan szép. A borító megegyezik az első kiadás borítójával (puha fedeles mindkettő). A fordításba hangyányit belenyúltak azt hiszem, de semmi egetrengető nem ütközött ki. Ami talán mégis zavar benne kicsit az a “Land rabló - Land raider” fordítás. 

Mindenesetre hiánypótló ez az újrakiadás, mivel az eretnekség fontos hivatkozási pont ebben az univerzumban és az eredeti kiadás már annyira nem hozzáférhető volta is hozzáad a könyv értékéhez. Szóval az összesített értékelésem:

- történet 10/8

- karakterek 10/6

- olvashatóság 10/9

- fordítás 10/8

- könyv megjelenése, kinézete 10/5 (a borítókép miatt)

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://warhammerkonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr4614328653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása